Центр з усиновлення дітей тимчасово не приймає документи від іноземців

19/10/05

Центр з усиновлення дітей тимчасово не приймає документи від іноземців

Це стосується тих країн, громадяни яких не повідомляють про долю всиновлених українських дітей. Українські чиновники від усиновлення налякані нещодавнім вбивством російського хлопчика в американській сім‘ї, в якій виховується і дівчинка з України. Про її, а також долі інших маленьких українців у закордонних сім'ях часто нічого невідомо.

Допоки Україна не дізнається про долю кожного сироти за кордоном, документи на усиновлення не прийматимуть. Інакше спонукати іноземців звітувати не виходить, кажуть у центрі з усиновлення. Свіжих відомостей нема про майже кожного десятого. Подружжя з Італії документи подало раніше, дитину обіцяє любити та інформувати про неї регулярно.

Маранаміно, усиновителька з Італії: "Ми знаємо, що протягом першого року двічі маємо звітувати перед італійською асоціацією з усиновлення, а згодом щороку. А асоціація направляє звіти у консульський відділ".

Схожі обіцянки дають усі прийомні сім’ї. Їм мусять вірити і чекати звітів. Це можуть бути і щирі листи, і відписки, і неправдива інформація - проконтролювати звідси неможливо. Вихід бачать у ратифікації Гаазької конвенції, бо за нею зобов’язання дбати про всиновленого бере на себе й країна його усиновителів.

Євгенія Чернишова, директор центру з усиновлення дітей Міністерства освіти і науки України: "Бере, по-перше, центральний орган, який є в тій країні, і найголовніше, що наші рішення суду безумовно виконуються в цій країні, де знаходяться наші дітки".

Натомість у парламентському комітеті з охорони здоров’я, материнства і дитинства наголошують, що конвенція суперечить нашому Сімейному кодексу.

Ігор Шурма, член парламентського комітету з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства: "Ми знаємо, що 32 стаття конвенції передбачає при усиновленні участь приватних, а це означає участь комерційних структур, а це означає, що буде присутній процес комерції".

Тож питання дієвого захисту наших сиріт у прийомних сім’ях – відкрите. Нині, кажуть у центрі, Україна змушена його вирішити, адже 80 відсотків українських сиріт знаходять своїх нових батьків за кордоном.//ICTV

Джерело - ]]>ICTV]]>


Поділитися з друзями: