Спільнота підтриманого проживання для дітей з інвалідністю

08/04/17

Державні інтернатні заклади є пережитком радянської системи «опіки» над сиротами. Особливо це стосується соціальних дитбудинків (системи Мінсоцполітики), які за нелюдськими намірами комуністичних чиновників намагалися розміщувати як найдалі від людського ока. За час від здобуття Україною незалежності, у багатьох соціальних сиротинцях відбулося чимало позитивних змін. В одних умови проживання, виховання, реабілітації, навчання неповносправних сиріт стали істотно кращими у порівнянні з радянським минулим, інші – залишаються далеко позаду.
Однак, навіть найкращий інтернат не може замінити дитині чи вже молодій людині сім’ю, домашній затишок, особистий простір, право мати власніречі, можливість (у межах своїх фізичних та розумових можливостей) жити самостійно, а не бути залежними від режиму та системи. Найкращою формою влаштування сиріт є усиновлення. Однак, усиновлювачі, як правило, хочуть усиновити якомога молодших та здорових дітей. Чим старшою є дитина, тим меншими є її шанси бути усиновленою. Шанси на усиновлення молодих (повнолітніх) неповносправних сиріт є вкрай мізерними. Важка неповносправність теж нерідко відлякує потенційних усиновителів.
Як бути? Де неповносправні сироти можуть мешкати, окрім державних інтернатів? Щоб відповісти на ці запитання, не потрібно винаходити велосипед. Розвинуті європейські держави йдуть шляхом створення невеликих спільнот підтриманого проживання – невеликих будинків для групового проживання людей з неповносправністю. Однак, на відміну від «системних монстрів» - громіздких, закритих, забюрократизованих, а нерідко і корумпованих державних інтернатів, ці спільноти (центри, будинки тощо) максимально наближені до громади. Мешканці спільноти мають змогу працювати, навчатися, зростати особистісно, брати участі у житті громади.

Українська благодійницька мережа хоче вже в цьому році створити першу в Україні спільноту (будинок) підтриманого проживання для сиріт з інвалідністю саме у форматі комунально-громадського партнерства (тобто з бюджетним фінансуванням на існування спільноти). Створення підтриманого проживання - допомога людям з інвалідністю не на день, місяць чи рік, а до кінця їхнього життя!

Перша спільнота підтриманого проживання планується створюватись у місті Бурштин, де вже відбулись громадські слухання. Можливо, у спільноті разом проживатимуть неповносправні сироти та здорові сироти, котрі не мають житла і перспектив його отримати. Можливо, у спільноті проживатимуть також люди з неповносправністю, котрі мають сім’ю, але їхні рідні через старість, хворобу або інші незалежні від них життєві обставини шукають новий дім для своїх дітей. Ми ще не знаємо, у якому статусі функціонуватиме спільнота – як комунальний, недержавний чи партнерський заклад, але розпочинаємо цю важливу і потрібну працю, збиратимемо досвід, пропозиції допомоги, пожертви, згуртовуватимемо волонтерів, проводитимемо переговори з представниками влади.

Тож розпочинаємо збір грошових пожертв на створення спільноти підтриманого проживання та іншу необхідну для цього діяльність. Зібрані пожертви до виникнення необхідності їх використання будуть зберігатися на депозитному накопичувальному рахунку.

Детальніша інформація та способи допомоги тут:
]]>http://ubm.org.ua/potreby/spp.html]]>


Поділитися з друзями: