Підтримай випускника інтернату

Мета проєкту - надання ефективної допомоги випускникам інтернатних закладів задля їх успішної адаптації (інтеграції) в доросле життя

Завдання:

1) визначити шляхи адаптації для випускників інтернатних закладів, що допоможуть їм зайняти гідне місце в суспільстві. (в т.ч. вивчення досвіду інших організацій і фондів)

2) запровадити та поширити досвід такої адаптації серед волонтерів і благодійників

3) забезпечити надання інформації для випускників щодо можливостей вирішення проблемних питань

4) комплексна допомога в соціальній і психологічній адаптації до самостійного життя, поновлення та/або навчання трудовим і соціальним навичкам, розвиток почуття відповідальності за власне життя, надання юридичної підтримки випускникам, які опинилися в тяжких життєвих обставинах

Програма комплексної підтримки випускника інтернату "Успішний старт"

Загальна інформація і статистика по випускникам інтернатних закладів

Випускники інтернату – найбільш вразлива категорія дітей групи ризику. Щороку з інтернатних закладів випускається близько 1200 дітей. Слід зауважити, що більше 90% дітей в інтернатних закладах - це соціальні сироти. Вони потрапили в заклади через складні життєві обставини сім’ї, їхні батьки не хочуть опікуватися дітьми або не вміють, не можуть робити це правильно. Батьки 20—30% дітей в інтернатах самі виховувалися в закладах. Соціальне сирітство стає замкнутим колом, із якого майже неможливо вийти, оскільки інтернат стає місцем утримування, а не розвитку і підготовки до самостійного життя.

Отже, після виходу з інтернату дитина без офіційного статусу сироти залишається сам-на-сам з труднощами самостійного життя, без підтримки своїх «батьків» і без допомоги з боку держави.

Після закінчення інтернату випускники змушені вступати в заклади (як правило це навчально-професійні училища), з якими є домовленість про прийом таких дітей, а також є гуртожиток. Тобто, про свідомий вибір професії, яка б була затребуваною сьогодні і відповідала здібностям дитини мови не йде.

Навчання після інтернату спонукає здобути навички самостійно життя, але багатьом інтернатівцям це не вдається. Відсутність підтримки батьків чи старшого друга, житла, а також життєво необхідних навичок часто не дають можливість дітям міцно триматися на ногах.

Статистичні дані говорять про наступну долю:

  • 40 % випускників інтернатів потрапляють у в`язницю
  • 40 % стають безхатченками
  • 10 % закінчують життя самогубством
  • 10 % - це “умовно успішні”

Для молодих людей з числа дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків, властиві такі групи соціально-психологічних проблем, як:

  • відсутність досвіду соціальних контактів з людьми на роботі, в сфері обслуговування, охорони здоров’я;
  • труднощі в спілкуванні, де треба будувати стосунки;
  • несформованість потреби і здатності працювати (навчатися);
  • споживацтво, нерозуміння матеріальної сторони життя, майнових відносин;
  • відсутність особистого досвіду нормального життя в сім’ї;
  • емоційна бідність;
  • знеособлення (бажання не виділятися з загальної маси), що характеризується низьким рівнем свідомості;
  • знижена власна активність.
19/04/24

Готуємося до випускних

Незабаром закінчиться навчальний рік і багато учасників проєкту «Успішний старт» встануть на порозі самостійного життя. Сумно, що не буде пишних святкувань, веселощів та спогадів про саме свято випускного, які могли б залишитися на все життя, але прийдуть часи, коли ми знову навчимося радіти таким приємним дрібничкам.
16/04/24

Марія Ф. знайшла своє перше робоче місце

Не так давно ми писали про Машу Ф., яка була учасником проєкту «Успішний старт» 2 роки. Але треба було відпустити Машу у самостійне життя. Дівчина була в активному пошуку роботи і звернулася до нас, щоб ми підсобили їй у цьому питанні.  І ось Маші пощастило, вона знайшла роботу швачки у Центрі соціальної адаптації, який створено на базі дитячого будинку сімейного типу Раєвських.
11/04/24

Сезон проєкту «Успішний старт» 2024/25 відкрито!

Незабаром закінчується навчальний рік, а отже і закінчується ще один сезон проєкту «Успішний старт». Цього року учасниками проєкта було 127 підлітків. Деякі були відраховані з навчальних закладів, а отже й покинули наш проєкт, але таких було не багато. 4 дитини в березні вже стали випускниками, а в червні будемо вітати тих, що випускаються з училищ та коледжів або готові до самостійного життя і можуть рухатися надалі без нас.
11/04/24

Сезон проєкту «Успішний старт» 2024/25 відкрито!

Незабаром закінчується навчальний рік, а отже і закінчується ще один сезон проєкту «Успішний старт». Цього року учасниками проєкта було 127 підлітків. Деякі були відраховані з навчальних закладів, а отже й покинули наш проєкт, але таких було не багато. 4 дитини в березні вже стали випускниками, а в червні будемо вітати тих, що випускаються з училищ та коледжів або готові до самостійного життя і можуть рухатися надалі без нас.
18/03/24

Маша шукає роботу (english version below)

Маша Ф. - випускниця школи-інтернату (Житомирська область), надалі випускниця Житомирського професійного ліцею, в якому отримала спеціальність швачки.
18/03/24

Одяг для офіційних заходів придбано (english version below)

Нещодавно зверталися до вас із проханням допомогти із придбанням одягу для офіційних заходів дітям учасникам проєкту «Успішний старт», які навчаються у Ніжинському коледжі культури. Це мистецький заклад і виступи перед публікою вимагають відповідного вигляду на концертах. Наші діти почували себе вкрай не впевнено через своє вбрання і це впливало й на якість їх володіння інструментами.
22/02/24

Допомога творчим дітям

Потребу закрито. Дякуємо Людмилі Х.!
21/02/24

Вітаємо випускників проєкту «Успішний старт» (english version below)

Цього місяця 4 учасники проєкту закінчують навчання та вступають у доросле життя.  Олексій Б., Марія Ф., Ілона С. та Дмитро Т. цілих два роки  брали участь у проєкті. Всі вони показували гарні результати у навчанні та були одними з найкращих учасників. Нам трошки сумно розлучатися з ними, але «пташенят» час відпустити з гніздечка. Троє з них зараз знаходяться у пошуку роботи. Звертаємося до роботодавців з проханням звернути увагу на цих дітей та запропонувати їм місце для праці.
08/02/24

Професійна освіта критично важлива для відновлення України (english version below)

Професійна освіта – це та освіта, яка забезпечує економічний розвиток держави. Це кваліфіковані робітничі кадри, які сьогодні вкрай потрібні країні. Тут  людина може оволодіти знаннями, уміннями й навичками, необхідними для певної професії. Потрібно вчити дітей працювати руками. Якщо немає навичок, знання будуть безсилі.
06/02/24

Дякуємо «Milk Bar» за сюрпризи для учасників «Успішного старту» (english version below)

В грудні минулого року кондитер Антоніна вирішила привітати наших учасників «Успішного старту» смачними подарунками до різдвяних свят. Діти залишилися дуже задоволеними, дякували за увагу, яку проявили до них, а колеги та керівництво бару, де працює Тоня надихнулися її ініціативою та вирішили приєднатися до добрих та хороших справ. І ось, знову учасники проєкту, які навчаються у Сквирському вищому професійному училищі та Таращанському економіко-правовому коледжі отримали смаколики.
Збір матеріалів