Підтримай випускника інтернату

Мета проєкту - надання ефективної допомоги випускникам інтернатних закладів задля їх успішної адаптації (інтеграції) в доросле життя

Завдання:

1) визначити шляхи адаптації для випускників інтернатних закладів, що допоможуть їм зайняти гідне місце в суспільстві. (в т.ч. вивчення досвіду інших організацій і фондів)

2) запровадити та поширити досвід такої адаптації серед волонтерів і благодійників

3) забезпечити надання інформації для випускників щодо можливостей вирішення проблемних питань

4) комплексна допомога в соціальній і психологічній адаптації до самостійного життя, поновлення та/або навчання трудовим і соціальним навичкам, розвиток почуття відповідальності за власне життя, надання юридичної підтримки випускникам, які опинилися в тяжких життєвих обставинах

Програма комплексної підтримки випускника інтернату "Успішний старт"

Загальна інформація і статистика по випускникам інтернатних закладів

Випускники інтернату – найбільш вразлива категорія дітей групи ризику. Щороку з інтернатних закладів випускається близько 1200 дітей. Слід зауважити, що більше 90% дітей в інтернатних закладах - це соціальні сироти. Вони потрапили в заклади через складні життєві обставини сім’ї, їхні батьки не хочуть опікуватися дітьми або не вміють, не можуть робити це правильно. Батьки 20—30% дітей в інтернатах самі виховувалися в закладах. Соціальне сирітство стає замкнутим колом, із якого майже неможливо вийти, оскільки інтернат стає місцем утримування, а не розвитку і підготовки до самостійного життя.

Отже, після виходу з інтернату дитина без офіційного статусу сироти залишається сам-на-сам з труднощами самостійного життя, без підтримки своїх «батьків» і без допомоги з боку держави.

Після закінчення інтернату випускники змушені вступати в заклади (як правило це навчально-професійні училища), з якими є домовленість про прийом таких дітей, а також є гуртожиток. Тобто, про свідомий вибір професії, яка б була затребуваною сьогодні і відповідала здібностям дитини мови не йде.

Навчання після інтернату спонукає здобути навички самостійно життя, але багатьом інтернатівцям це не вдається. Відсутність підтримки батьків чи старшого друга, житла, а також життєво необхідних навичок часто не дають можливість дітям міцно триматися на ногах.

Статистичні дані говорять про наступну долю:

  • 40 % випускників інтернатів потрапляють у в`язницю
  • 40 % стають безхатченками
  • 10 % закінчують життя самогубством
  • 10 % - це “умовно успішні”

Для молодих людей з числа дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків, властиві такі групи соціально-психологічних проблем, як:

  • відсутність досвіду соціальних контактів з людьми на роботі, в сфері обслуговування, охорони здоров’я;
  • труднощі в спілкуванні, де треба будувати стосунки;
  • несформованість потреби і здатності працювати (навчатися);
  • споживацтво, нерозуміння матеріальної сторони життя, майнових відносин;
  • відсутність особистого досвіду нормального життя в сім’ї;
  • емоційна бідність;
  • знеособлення (бажання не виділятися з загальної маси), що характеризується низьким рівнем свідомості;
  • знижена власна активність.
18/03/24

Маша шукає роботу (english version below)

Маша Ф. - випускниця школи-інтернату (Житомирська область), надалі випускниця Житомирського професійного ліцею, в якому отримала спеціальність швачки.
18/03/24

Одяг для офіційних заходів придбано (english version below)

Нещодавно зверталися до вас із проханням допомогти із придбанням одягу для офіційних заходів дітям учасникам проєкту «Успішний старт», які навчаються у Ніжинському коледжі культури. Це мистецький заклад і виступи перед публікою вимагають відповідного вигляду на концертах. Наші діти почували себе вкрай не впевнено через своє вбрання і це впливало й на якість їх володіння інструментами.
22/02/24

Допомога творчим дітям

Потребу закрито. Дякуємо Людмилі Х.!
21/02/24

Вітаємо випускників проєкту «Успішний старт» (english version below)

Цього місяця 4 учасники проєкту закінчують навчання та вступають у доросле життя.  Олексій Б., Марія Ф., Ілона С. та Дмитро Т. цілих два роки  брали участь у проєкті. Всі вони показували гарні результати у навчанні та були одними з найкращих учасників. Нам трошки сумно розлучатися з ними, але «пташенят» час відпустити з гніздечка. Троє з них зараз знаходяться у пошуку роботи. Звертаємося до роботодавців з проханням звернути увагу на цих дітей та запропонувати їм місце для праці.
08/02/24

Професійна освіта критично важлива для відновлення України (english version below)

Професійна освіта – це та освіта, яка забезпечує економічний розвиток держави. Це кваліфіковані робітничі кадри, які сьогодні вкрай потрібні країні. Тут  людина може оволодіти знаннями, уміннями й навичками, необхідними для певної професії. Потрібно вчити дітей працювати руками. Якщо немає навичок, знання будуть безсилі.
06/02/24

Дякуємо «Milk Bar» за сюрпризи для учасників «Успішного старту» (english version below)

В грудні минулого року кондитер Антоніна вирішила привітати наших учасників «Успішного старту» смачними подарунками до різдвяних свят. Діти залишилися дуже задоволеними, дякували за увагу, яку проявили до них, а колеги та керівництво бару, де працює Тоня надихнулися її ініціативою та вирішили приєднатися до добрих та хороших справ. І ось, знову учасники проєкту, які навчаються у Сквирському вищому професійному училищі та Таращанському економіко-правовому коледжі отримали смаколики.
25/01/24

28 учасників «Успішного старту» отримали постільні приналежності (english version below)

Ще в листопаді зверталися до наших підписників та читачів з проханням допомогти учасникам «Успішного старту» з постільними приналежностями, адже виявили, що майже половина з них не забезпечені належним чином цими речами. На наш заклик відгукнулася канадська компанія ]]>Progressive Automations]]>. І ось, після зимових канікул 28 дітей отримали чудові теплі ковдри, новенькі подушки та постільну білизну. Настя П.
19/01/24

Продовжуємо відзначати найкращих (english version below)

Раніше ми писали, що за підсумками навчального півріччя вирішили відзначити найкращих учасників проєкту «Успішний старт». Обирати найкращих було важко, адже наші критерії це не тільки відмінні оцінки у навчанні та виконання умов проєкту, але й старання та завзятість. Перед Новим роком двоє дітей з Таращанського коледжу Артем К. та Ангеліна  П. вже отримали свої подарунки. Тепер час відзначити інших.
02/01/24

Подарунки під ялинку! (english version below)

Ілля П. – учасник «Успішного старту», навчається в Таращанському коледжі. Хлопець батьків не знав, усиновила звичайна сільська родина, у якої матеріальне становище складне – батько з інсультом, мати доглядає за ним. Ілля як може допомагає родині, намагається підробляти у вільний час, і у самого хлопця є проблеми зі здоров’ям, на даний час оформляє інвалідність.
31/12/23

Візитівки учасників проєкту "Успішний старт"

Знайомтесь з учасниками проєкту "Успішний старт" 2023-2024 навчального року: Настя Р. 18 р.  Випускниця школи-інтернату (Київська обл.), закінчила 9 класів  З багатодітної родини СЖО, батька немає  
Збір матеріалів