Програма підтримки випускника інтернату «Успішний старт»

04/05/18

Ми започатковуємо нову програму комплексної підтримки випускника інтернату «Успішний старт».

Чому випускники інтернатних закладів потребують особливої уваги?
Після виходу з інтернату для 16-18 річних молодих людей починається один із найважчих періодів їхнього життя. Це перехід від звичного, регламентованого, відносно безтурботного і практично закритого життя в інтернаті до реального життя, в якому вони мають самостійно приймати рішення та нести за них відповідальність, бути готовими протистояти негативному впливу, розв’язувати побутові проблеми.
76% вихованців інтернатних закладів відчувають невпевненість в своїх можливостях і страх перед майбутнім.
В перший рік після виходу з інтернату випускники стикаються з проблемами, пов’язаними з отриманням житла, пошуком роботи, плануванням бюджету, медичним обслуговуванням, організацією побуту, харчування і вільного часу, взаємодією з соціумом тощо.
Таким чином, без підтримки батьків чи досвідченого дорослого, без життєво необхідних навичок та знань, без особистого досвіду нормального життя в сім’ї, ці діти мають дуже маленький шанс для подальшого повноцінного життя та успішної самореалізації.

Своєчасна допомога!
Наш 13-річний досвід взаємодії з випускниками говорить про важливість своєчасної підтримки в перший рік їх входження в самостійне життя. Це полегшує  молодим людям соціальну адаптацію та дозволяє повноцінно інтегруватися у суспільство, сприяє розвитку почуття відповідальності за власне життя.

Однією з ефективних форм допомоги випускнику є програма «Успішний старт».

Програма "Успішний старт" передбачає підтримку конкретного випускника щонайменше протягом 1-го року.

Індивідуальний план підтримки може включати:

  • Медичний огляд та лікування дитини. Безкоштовно провести діагностику та отримати медичну консультацію можна в рамках проекту «Право на здоров’я»
  • Інформаційну та організаційну підтримку під час вступу до навчального закладу
  • Стипендіальну підтримку тих, хто навчається (від 500 грн/міс.)
  • Тренінгові навчання/курси
  • Допомогу з підробітком/стажуванням/працевлаштуванням
  • Допомогу з пошуком/облаштуванням житла
  • Залучення спеціалістів до роботи з випускником щодо вирішення життєвих та психологічних проблем (юрист, психотерапевт тощо)
  • Підтримку необхідними речами та матеріалами

Для ефективного виконання випускником індивідуального плану необхідна підтримка Старшого друга.
Старший друг - це людина, яка готова взаємодіяти з підлітком, координувати виконання індивідуального плану переходу до самостійного життя, допомагати молодій людині повірити у власні сили та мотивувати її досягнути більшого.

Старший друг може надавати комплексну підтримку випускнику або зосередити увагу на одному з перерахованих варіантів допомоги (в залежності від своїх можливостей).

Команда detdom.info супроводжує Старшого друга, допомагає у вирішенні виникаючих питань в процесі взаємодії з випускником, бере участь у залученні необхідних ресурсів для забезпечення потреб дитини.

Якщо ви бажаєте та готові стати Старшим другом для випускника інтернату, заповніть Анкету волонтера (поставте відмітку «Індивідуальна робота з випускником інтернату - Старший друг»).

Контактна особа:  координатор проекту "Підтримай випускника інтернату" Альона Шередеко +38 (050) 416-06-13

 


Поділитися з друзями: