Вихованки інтернату приміряли на себе почесну роль пекаря

25/04/16

21 квітня 2016 року відбулася екскурсія до гіпермаркету АШАН Біличі (м. Києва) вихованок із Пугачівського дитячого будинку-інтернату (для дівчаток, хворих на олігофренію в стадії імбецильності, хворобу Дауна, для дітей позбавлених батьківського піклування, дітей-сиріт).

Наші любознайки із нетерпінням чекали поїздки до столиці, адже перед кожною поїздкою, вихователі та волонтери знайомлять дівчаток із тематикою екскурсії. Кожної поїздки волонтери пригощали смачним печивом, розповідали, де його купували, як випікали… Але дівчаткам хотілося більше побачити, більше почути, мати можливість особисто спостерігати на власні очі все.

За годину до приїзду вихователів та вихованок, адміністрація та співробітники пекарні гіпермаркету АШАН Біличі (м. Києва) запросили волонтерів: із detdom.info, волонтерського Руху МК м. Коростень, Житомирської області та представника МБФ «Сприяння розвитку медицини» на обговорення теми «Соціалізація розумово відсталих дітей із будинків інтернатів хворих на олігофренію в стадії імбецильності».

«На сьогоднішній день ця тематика викликає особливий інтерес співробітників гіпермаркету. Ми розробляємо нові шляхи і принципи роботи з соціальної адаптації розумово відсталих сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки. Звертаємо увагу на те, щоб дитина розширювала для себе предметний, природний і соціальний світ. У міру розширення уявлень про навколишній світ, підвищується інтелектуальний і моральний розвиток дитини, формуються найпростіші форми логічного мислення, розвивається самосвідомість і самооцінка, соціальні почуття. Дітей можна навчити навичкам спілкування (мовним або немовним), розширити їхні уявлення про навколишній світ та ні в якому разі не ізолювати від світу!» - резюмувала Юлія Поліщук співробітник гіпермаркету АШАН Біличі (м. Києва).

«Протягом багатьох років політика у відношенні до дітей із обмеженими можливостями розвивалася від елементарного догляду у спеціальних закладах до певного простого навчання дітей, тобто пасивно-утриманського життя. Волонтери detdom.info кожного місяця оплачують вихователю-волонтеру Монтессорі центру з/плату для того, щоб більше розкрити можливостей розумово відсталих дітей – розповідає куратор detdom.info Оксана Золотухіна. Будинки-інтернати будували подалі від людей, це маленькі закриті містечка, які живуть своїм життям, ізольовані від світу… Крім того, існуюче стереотипне уявлення про інтелектуальну і психічну неповноцінність людини із серйозними фізичними вадами прирікає людей на повну ізоляцію: їх не побачиш на підприємствах, у культурних закладах, інформації про них дуже мало на сторінках періодики. Ми докладаємо великих зусиль щоб суспільство більше дізналося про життя дітей ізольованих - доповнила Людмила Лисенко, співробітник МБФ «Сприяння розвитку медицини».

Наших принцес зустріли чарівні дівчата та хлопці, екскурсоводи-пекарі гіпермаркету АШАН Біличі (м. Києва) та запросили в гостьову кімнату, де ми роздягнулися, помили руки. А далі пройшли обряд «Посвяти в пекаря», надягли запропоновані одноразові фартушки, шапочки, рукавички, нарукавники. Екскурсія тривала приблизно 2 години, і за цей час ми встигли подивитися все виробництво. Захоплювала всіх без винятку, як і волонтерів так і вихователів, і, звичайно, винуватиць екскурсії, оригінальною напівігровою формою, і цікавим виробничим змістом: на власні очі діти побачили, як щойно замішане тісто перетворюється в хрусткі та запашні французькі багети.

Пекарня нагадала мурашник: багато окремих приміщень і співробітники зорієнтовані на роботі, у яких вона кипить цілодобово, і обсяги виробництва вражають. Навкруги стояла готова продукція і спокушала нас своїми запахами і зовнішнім виглядом. Величезні столи, велика кількість тіста, чани з борошном. Нам показали, як борошно надходить в цех, як працює гігантський міксер, як розмішується тісто. Ми побачили: як місять і розгортають тісто, ліплять, начиняють і наповнюють, вирізають, обмазують, випікають, укладають, розфасовують, вивозять. А тепер, шановні читачі, уявіть дитину, яка ізольована від світу і ніколи не бачила процесу випікання хліба… Оченята були у принцес як ґудзики…

Далі був майстер клас по виготовленню кренделів, пляциків… та іншого. У працівників пекарні виходило все дуже спритно, а ми неабияк попотіли, але все ж впоралися.

Ясна річ, що для того, щоб спекти всю цю кількість наших витворів, потрібен був час, тому нас повели на екскурсію далі. Познайомилися з диво-апаратом, який зі звичайного шматка тіста робить ідеальні за формою багети. Дозволили дівчаткам заповнити дека, тут радості не було меж, показали печі, в яких випікається наш баг. І, нарешті, французькі багети ми загортали в екологічну упаковку та відправляли до покупців гіпермаркету АШАН Біличі (м. Києва).

Родзинкою екскурсії стало пригощання малюків смачними булочками і кексами та різними смаколиками, які підготували нам співробітники АШАНу, діти із задоволенням куштували та згадували про похід до пекарні.

Після відвідання пекарні багато дівчаток захотіли стати пекарями!

Діти відразу ж стали просити повернутися сюди, хоча ми ще не поїхали Smile.

Екскурсія вдалася, все було цікаво та смачно. Дякуємо пані Юлії, пану Євгену та екскурсоводу пекарю, всім співробітникам гіпермаркету АШАН Біличі (м. Києва), які вели нашу групу, за терпіння, винахідливість, гарне почуття гумору, тому що з нашими принцесами не засумуєш, і цікаву розповідь.

«Приєднуюся до всіх позитивних відгуків - було дуже цікаво, яскраво та смачно. Дівчата-екскурсоводи - молодці, дуже жваво і цікаво розповідають. Подивилися, як готують французькі багета, сирні палички, кекси…Для наших вихованок такі екскурсії дуже потрібні, діти вийшли після екскурсії натхненні. Відбувається самореалізація дітей із розумовими вадами, позбавлених батьківського піклування», - прокоментувала директор інтернату Леся Броніславівна Петренко.

Від Міжнародного благодійного фонду «Сприяння розвитку медицини» кожній вихованці було вручено подарунок, але Фонд не забув і про вихователів, які супроводжували дівчаток, їм також вручили маленькі подарунки на згадку.

Висловлюємо слова подяки АТП м. Коростень, Житомирської обл. за наданий новий автобус для вихованців із Пугачівського дитячого будинку-інтернату! Окремі слова подяки водію Михайлу Петровичу!

Ми не прощаємося, а говоримо до нової зустрічі Гіпермаркет АШАН Біличі (м. Києва)!

Прийміть щиру вдячність за небайдуже ставлення до проблем дітей, які залишилися без батьківського тепла. Нехай Ваша доброта та щедрість повернуться до Вас сторицею. Бажаємо Вам усіляких благ, здоров'я, процвітання і побільше тепла на Вашому життєвому шляху.

Сподіваємося на подальшу співпрацю і взаєморозуміння. ДЯКУЄМО!!!

Трішечки відео тут >>


Поділитися з друзями: