Зарахувати дітей в школи-інтернати стане складніше

10/08/17

Зараз дві третини знаходяться в інтернатах дітей не повинні там знаходитися.

Кабінет міністрів України ускладнив умови прийому дітей до шкіл-інтернатів.
 
Згідно з повідомленням прес-служби Міністерства соціальної політики, в рамках виконання угоди про позику (проект "Модернізація системи соціальної підтримки населення України") між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку на засіданні уряду в середу було прийнято рішення обмежити перелік підстав для зарахування дітей до інтернатних установи, а також для забезпечення колегіальності ухвалення відповідних рішень.
 
За законодавством батьки вибирають навчальний заклад для своєї дитини. Останнім часом склалася ситуація, коли все частіше за заявою батьків діти влаштовуються в інтернатні установи. Сьогодні понад 100 тис. дітей навчаються в загальноосвітніх школах-інтернатах, з них тільки 8% - це діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, та близько 30% - діти, які мають проблеми в розвитку і потребують спеціального навчання.
 
Решта дітей, які перебувають в установах інституційного догляду з відривом від сім'ї, мають батьків, які не обмежених у своїх правах, у них відсутні вади фізичного і (або) розумового розвитку.
 
Постановою Кабміну визначено, зокрема, що зарахування учнів до загальноосвітніх шкіл-інтернатів I-III ступенів буде проводитися тільки за умови, "якщо стан здоров'я або режим робочого часу батьків дитини або осіб, які їх замінюють, ускладнює виховання і догляд за дитиною (тривале стаціонарне лікування, роз'їзний характер роботи, змінна робота, вахтовий метод роботи) або якщо на момент прийняття рішення відсутня можливість влаштування дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, в сімейні форм виховання ".
 
Вищенаведені умови для влаштування дитини в загальноосвітню школу-інтернат I-III ступенів будуть розглядатися комісією з питань захисту прав дитини.
 
У постанові зазначається, що дане рішення забезпечить зменшення ризиків потрапляння дітей в інтернатні установи та підвищення ефективності взаємодії органів державної влади та місцевого самоврядування щодо забезпечення прав дітей, в першу чергу на сімейне виховання, з урахуванням їх найкращих інтересів.

Поділитися з друзями: