Модератор

Хто сьогодні їздить до дітей

За 11 років роботи команда detdom.info постійно поповнювалася новими членами. Всього за цей час сайт відвідало близько 2 000 000 осіб. Ми зустрічали людей різнопланових і різнобічних, з освітою і без, що живуть в селах і містах, які працюють водіями і директорами великих підприємств. Ми всі разом вчилися.

Волонтерська діяльність має схильність до швидкого вигорання і це факт. Досвід кожного волонтера був цеглинкою з яких виріс будинок. Сьогодні, наш досвід дає можливість говорити про правильну допомогу дітям-сиротам!

Швидше за все, що Ви також знаєте, бачили, читали про вплив інтернатної системи на дитину. Ці діти не пристосовані до самостійного життя, у них немає вміння побутового самообслуговування і позитивних стереотипів сімейних відносин. Більш детально можна подивитися тут >>

Одна із суттєвих проблем дітей, які проживають в інституційних установах - порушення довіри та емоційного контакту з дорослим. Постійна зміна волонтерів, «гостей» та «спонсорів», як їх називають вихователі, керівництво, а потім і діти, не сприяє розвитку цієї людської здатності. Дуже важливо налагодити довірчі відносини з дитиною, а це можливо тільки при постійному і безперервному контакті «дорослий-дитина».

Давайте разом розглянемо яка ситуація з волонтерської допомогою сьогодні.

Ми спостерігаємо декілька категорій волонтерів:

«Селфомани» - ті, які їздять до дитячих будинків чи інтернатів на екскурсію заради гарних фото в соціальних мережах;

«Метелики» - волонтери, які впевнені, що будь-яка поїздка це вже допомога дитині. Тоді ми постійно спостерігаємо тільки розважальні заходи та свята;

«Павичі» - волонтери, якими рухають свої мотиви та цілі. Наприклад, участь у розвиваючих програмах та тренінгах, де одним з завдань є благодійна допомога;

«Штурмани» - волонтери, готові надихати, мотивувати, вчити та розвивати дітей.

Саме останні і є рушійною силою нашого проекту. Волонтери «штурмани» потрібні в нашій команді!

Ми підрахували, що всього 10 осіб досить для адаптації дітей з однієї установи. Тому на кожен інтернат шукаємо саме 10 таких штурманів готових провести корабель дитини по фарватеру життя.

Зіткнувшись з випускниками дитячих будинків, дуже гостро починаєш відчувати всю глибину проблеми. Діти, з якими почали дружити на початку нашої діяльності, зараз вже виросли і вийшли за стіни інтернатів. Долі їх склалися по-різному. Хочемо, щоб долі теперішніх наших підопічних були кращими і діти, покидаючи стіни закладів,  отримали знання та навички, яких їм так не вистачає в дорослому житті.


Зображення користувача Ginger.
Не в мережі
Волонтер
З detdom.info:
8 років 10 місяців 23 дні
Хто сьогодні їздить до дітей

На мою думку навішувати ярлики на людей якось вузько. Всі різні і кожен робить те, що в його силах.