Лише кожна третя повнолітня сирота має дах над головою - Юрій Павленко

04/09/12

Приблизно 70 відсотків дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, виходячи у доросле життя, не мають власного житла. Не виключення, чимало з них вимушені залишатися на вулиці.

Про це сказав Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко, коментуючи заходи з вирішення житлових проблем сиріт, що передбачені у спеціальному дорученні Глави держави «]]>Щодо поліпшення захисту прав та законних інтересів дітей]]>».

«Із 12 тисяч сиріт, які щорічно набувають повноліття, лише 30% мають дах над головою і їм є куди піти жити. Інші ж – у більшості випадків такої можливості позбавлені і прилаштовуються як зможуть», – зазначив Юрій Павленко.

За його словами, як один із варіантів, Президент пропонує розширити мережу соціальних гуртожитків.

«Сьогодні вони діють лише у 18 областях України і покривають лише на 13% потребу для дітей, які випускаються з інтернатних закладів», – повідомив Уповноважений з прав дитини.
При цьому Павленко зауважив, що, згідно із Конституцією та чинним законодавством, органи місцевої влади зобов'язані на 100 відсотків забезпечити таких дітей житлом.

«Президент України пропонує Кабінету міністрів передбачити в бюджеті наступного року кошти на розширення мережі соціальних гуртожитків для дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які є випускниками інтернатних закладів, а також дітей, які, набуваючи повноліття, виходять із прийомних сімей», – резюмував він.

Додамо, що розвиток сімейних форм виховання має сприяти, щоб діти не залишались без родини й даху над головою.

Джерело: ]]>www.ukrinform.ua]]>


Поділитися з друзями: