На Житомирщині відкрито дитячий будинок "Дитяча країна"

12/12/06

У 22 хлопчиків та дівчаток – вихованців різних інтернатів та дитячих будинків Житомирської області цими днями з’явилися не тільки нові родини: названі батьки, братики та сестрички, але й комфортні оселі. Вчорашніх сиріт за власним бажанням узяли на виховання чотири сім’ї житомирян, а ключі від нових комфортабельних осель – багатокімнатних помешкань у щойно відремонтованому будинку на околиці обласного центру новоствореним родинам вручили доброчинці з австрійської благодійної асоціації „Конкордія. Соціальні проекти в Україні”.

„Дитяча країна” – так називається новий дитячий будинок із прилеглою до нього територією за адресою Новоград-Волинське шосе, 3, що на Богунії. 8 грудня сюди заселилися її перші мешканці. Просторі кімнати, обставлені сучасними меблями, побутовою технікою, іншим потрібним інвентарем, ошатні фойє – саме так зустрів новоселів новий трьохповерховий дім серед дивовижної лісової краси. Загалом будинок розрахований на шість прийомних сімей, які мають узяти до себе на повне виховання 5 і більше дітей-сиріт кожна.


Ідея створити в Житомирі дім для дітей-сиріт із елементами сімейної адаптації, альтернативний інтернату, або соціально-реабілітаційний центр – дитяче містечко обласної ради, належить австрійській громадській благодійній асоціації „Конкордія. Соціальні проекти в Україні”, яку очолює Отець Ордену Єзуїтів Георг Споршл. За організаційної підтримки облдержадміністрації та обласної ради цей задум було реалізовано. До речі, в нашій області та, власне, й в Україні, такий соціальний проект здійснюється вперше, хоча подібний із ініціативи тієї ж благочинної організації започатковано в Румунії та Молдові вже майже десять років тому. Житомирщина як пілотна область в Україні для реалізації проекту була обрана завдяки сприянню австрійських бізнесменів - батька й сина Тобіаса й Еріка Гролічів, які є засновниками спільного житомирсько-австрійського підприємства „Євроголд-Індасріз ЛТД”. Це підприємство стало головним спонсором проекту.

На відкриття нового дитячого містечка прибуло чимало гостей. Серед них – голова облдержадміністрації Юрій Андрійчук, голова обласної ради Ірина Синявська, голова благодійної австрійської організації „Конкордія. Соціальні проекти в Україні” отець Георг Споршл, спонсори проекту з Австрії, Швейцарії, України.

Усіх присутніх на урочистій церемонії відкриття тепло привітала голова обласної ради Ірина Синявська. Саме вона, будучи головою обласної державної адміністрації, стояла біля витоків реалізації цього проекту в Житомирі. Вона наголосила, що чинна влада докладатиме максимум зусиль, аби кожна дитина в області почувала себе комфортно. Тим більше, ефективний соціальний захист дітей-сиріт є одним із стрижневих положень програми Президента України Віктора Ющенка, і, до речі, не тільки в Рік захисту прав дитини, а постійно.

Своє напутнє батьківське слово сказав і голова обласної державної адміністрації Юрій Андрійчук. Він висловив щиру подяку організаторам проекту, всім людям, які від душі облаштовували новий дім, а також названим батькам вчорашніх сиріт, які взяли на себе велику відповідальність зводити на ноги та давати путівку в життя своїм новим синам та донькам: „Виростити, виховати та дати дитині путівку в життя – не проста справа, але разом ми – сила, й розпочату справу обов’язково доведемо до завершення".

Згідно з цим проектом, на виховання в прийомні сім’ї має прийти ще 80 дітей-сиріт. Для цього будуть реконструйовані інші корпуси колишнього дитячого санаторію „Лісовий берег”.

В святкові обстановці було вручено ключі від нових домівок. Священики здійснили обряд освячення осель.

За інформацією начальника обласної служби у справах неповнолітніх облдержадміністрації Олени Савельєвої, нині в області діє 14 дитячих будинків сімейного типу, де зростає 75 дітей, створено 30 прийомних сімей, які взяли на виховання 46 дітей-сиріт.


 

Джерело - ]]>Урядовий портал]]>


Поділитися з друзями: