Продовжуючи справу батьків...

16/09/08

Минулого тижня, осіннього сонячного дня, разом з начальником відділу у справах неповнолітніх Київської обласної державної адміністрації Андріяшем Сергієм Петровичем та співробітниками управління команда detdom.info завітала у гості до унікальної родини Бондар. Дивлячись на цю дружню, велику, щасливу і веселу сім'ю, важко назвати їх дитячим будинком сімейного типу. Зареєстрований цей заклад у м. Біла Церква, проте приймали нас у селі Ленінське з причин, про які відомо стало пізніше. Радісними посмішками зустріли нас мама Зіна та тато Петро разом з молодшими вихованцями. Старші донечки в цей час клопотали на кухні.

Михайло, координатор нашого проекту, відразу почав знайомитися з дітьми, а вони в свою чергу показали йому своє господарство: теличку, гусей, курей, індиків...
Мама Зіна запросила до оселі, а там на столі нас уже чекав обід. Без зайвої скромності вона похвалилася, що усі страви приготували її донечки самостійно, а всі продукти з власного господарства.
За столом ми почали розпитувати батьків, що спонукало їх заснувати дитячий будинок сімейного типу? Зінаїда Дмитрівна відповіла, що вона завжди мріяла про велику родину. Сама з неповної сім'ї і свого часу її мама взяла на виховання двох діточок. Так би мовити, вона продовжує сімейну традицію. Одного разу подорожуючи Україною, подружжя Бондар побачили «оченята», які не змогли забути, так у сім'ї з'явилася перша прийомна донечка Оля. В одній з телепередач Оля побачила свою сестричку Інну, подружжя відшукало маленьку дівчинку у важкому стані у псих. диспансері і одразу забрали її до себе. А далі... далі, хіба можна відмовити цим маленьким «оченятам», які з надією дивляться на тебе. Родина розширювалася, кілька дітей Зіна і Петро взяли з дитячого будинку «Волошка». Семеро діток були сильно хворі ЗПР, ДЦП, навіть онкологічні захворювання. Але любов долає все!
Зараз на вихованні у сім'ї Бондар п'ятнадцять дітей. Наймолодшому 3 роки, старші уже майже повнолітні. Крім того чотирьох доньок батьки благословили на власний життєвий шлях, і мають від них шестеро внуків. 
А чому Ви вирішили приїхати у це село? Зінаїда відповіла, що вона по професії зоотехнік і разом з чоловіком вирішили, що найкраще виховувати своїх дітей у селі, на землі, працею. Дбаючи про майбутнє, подружжя знайшло кошти на купівлю п'яти будиночків. Вони ніби створюють маленьке містечко Бондарів. Мама Зіна розповідає, що невідомо як влаштуються їх дітки самостійно у житті, а так у кожного буде своє подвір'я, город, шматок хліба і куточок, де його завжди чекають. А зараз вони привчають діток до праці.. Мають велике господарство: близько 500 голів птиці, 2 корови і теличка, свині, кролі, 3 га городу. Вони самі повністю забезпечують себе продуктами харчування. У цьому році одну корову подружжю подарував місцевий «колгосп».

А які ж у дітей вподобання, чим люблять займатися у вільний час? Зінаїда відповіла, що після уроків, донечки ходять у музичну школу, навчаються грати на бандурі, також відвідують спортивну школу, люблять малювати.

Петро дуже добре грає на гармошці і родина полюбляє разом співати.

Крім виховання власних діточок, Зінаїда ще й керівник Київської групи дітей, возить їх у табори відпочинку влітку. У цьому році в Очакові вона побачила нові «оченята», маленька ВІЧ-хвора Оля (4 роки). Тепер разом з чоловіком горить бажанням забрати це дитя до себе.
Зінаїда і Петро енергійні і добрі люди, з безліччю планів і думок. У цьому році подружжя святкує 20 років спільного життя. І дійсно плідного життя, 15 дітей, 6 внуків і це ще тільки початок. На сьогодні мрією родини є придбання трактора МТЗ-82 «Білорусь», тоді б вони змогли обробляти більше землі та розвивати господарство.

Зіна і Петро не хотіли нас відпускати не провівши маленьку екскурсію по будинку у Білій Церкві. Аж не віриться, що у оселі, де живе 15 дітей може бути так чисто і охайно. Ми прощалися з сім'єю Бондар, з обіцянкою приїхати ще. По дорозі до Києва ділилися враженнями від поїздки. Цей дитячий будинок сімейного типу можна ставити у приклад. І дуже шкода, що таких успішних родин в Україні не так багато.


Альона Ганзенко
координатор інтернет-проекту www.detdom.info
тел.: 8 050 416 12 48


Поділитися з друзями: